Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı, İshakpaşa Sarayı ve Ağrı Dağı ile adını tüm dünyaya duyurmuş bir şehirdir.
Tarihte Karakilise ve Karaköse isimleriyle anılan bu şehir, birçok kavmin geçiş noktası olmuştur.Bu yüzden birçok medeniyete ev sahipliği yaparak farklı kültürlere sahip olmuştur.Hititlerden Mitannilere,Urartulardan İskitlere,Perslerden Kimmerlere kadar birçok uygarlığa sahne olmuştur.1918 yılında Rusya’nın elinde olan Ağrı, 1921’de yapılan anlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına geçmiştir.Tarihte bu kadar önemli rolleri bulunan Ağrı, birçok tarihi yapıya ve güzelliğe sahiptir.
Ağrı’ya Ne Zaman Gitmeli?
Ağrı’da , karasal iklim sebebiyle kışlar çok sert ve kar yağışlı geçer.Kar yağışının görüldüğü gün sayısı oldukça fazladır.Yaz ayları ise genellikle çok sıcak geçer.Ağrı’yı görmek isteyenler, ilkbahar ve sonbaharın serinletici zamanlarını tercih ederlerse Ağrı’yı daha iyi keşfedebilirler.
Ağrı’ya Nasıl Gitmeli?
Ağrı’ya gitmek isteyen yolcularımız hem karayolunu hem de havayolunu tercih edebilirler.Karayolunu tercih edecek olan yolcular için, Ağrı'dan büyük şehirlere her gün düzenli olarak karşılıklı otobüs seferleri bulunmaktadır.
Karayolu ulaşımına göre daha konforlu , daha hızlı ve rahat olan ulaşım şekli ise elbette ki havayolu ulaşımıdır. Uçakla seyahat etmek isteyen yolcularımız, Ağrı’nın merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Ağrı Ahmed-i Hani Havaalanı’nı kullanabilirler.İstanbul’dan Ağrı’ya seyahat etmek isteyen yolcularımız, Anadolu Jet ve Turkish Airlines’ın ekonomik uçak biletlerinden yararlanabilirler. Turkish Airlines’ın İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Ağrı’ya hergün direkt seferleri bulunmaktadır. Ancak Anadolu yakasında oturan ve özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih eden yolcularımız için, haftanın belirli günlerinde Anadolu Jet’in direkt ve aktarmalı uçuşları bulunmakla birlikte,Turkish Airlines’ın Ankara aktarmalı seferleri de bulunmaktadır.
İzmir, Antalya, Adana ve Ankara gibi diğer büyük şehirlerimizden Ağrı’ya seyahat etmek isteyen yolcularımız için hem direkt uçuş hem de aktarmalı uçuşların mevcut olduğu bilgisini paylaşmak isteriz.
Seyahat planlarınızı yapmaya başladığınız an Ağrı’ya uçak biletinizi alırsanız erken rezervasyon ayrıcalıklarından yararlanarak en ucuz Ağrı biletini satın alabilirsiniz.
Ağrı’da Nerede Kalmalı?
Ağrı’da konaklama imkanı veren yerler genel olarak şehir merkezinde ve Doğubeyazıt bölgelerinde bulunmaktadır.Buralarda 3-4 yıldızlı oteller ve konuk evleri bulunmaktadır.Bu oteller genel olarak rahat ve güzel dekore edilmiştir.Kalabileceğiniz yerler;
Birlik Şahin Otel
Metecan Hotel
Hatemoğlu Hotel
Beyazıt Hotel
Grand Cenas Otel
Birlik Şahin Otel
Ağrı’da Ne Yemeli-İçmeli?
Ağrı’nın çok çeşitli yöresel yemekleri bulunmaktadır.Bu bölgede yapılan hayvancılık sebebiyle yemekler genel olarak etlidir.Bunlardan en meşhur olanı Abdigor köftesidir.Bunun dışında Ağrı Mutfağı’nda Gosteberg et,sac kavurma,hengel,murtuğa,kete,ayranaşı,haşıl,halise,pişi gibi yiyecekler bulunmaktadır.Bu yemeklerin üzerine yöresel Hasude tatlısını yiyerek damak tadınızı zirvelere çıkarabilirsiniz.Özellikle tercih edebileceğiniz iki popüler restoran;
Ergül’ün Mutfağı : İsmail Beşikçi Caddesinde bulunan bu mekan genel olarak yöresel ev yemekleri satışını gerçekleştiriyor.
Emin Kebap Salonu : Meşhur kebaplarıyla ünlü bu restorana uğramadan dönmemenizi taviye ederiz.
Ağrı’ya gittiğinizde alabileceğiniz doğal ürünler ise Cecik peyniri ve baldır.
Ağrı’da Nereleri Gezmeli?
Medeniyetler beşiği olarak bilinen Ağrı,pek çok önemli kültür mirasına ev sahipliği yapar.Ağrı’da gezmeniz gereken yerlerin başında doğal güzelliğiyle dillere destan olmuş Ağrı Dağı ve daha birçok tarihi yapı bulunmaktadır.
İshak Paşa Sarayı
Doğu Beyazıt’ın merkezine 5 km uzaklıkta bulunan bu saray, Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden biridir. Sarayın 366 odası bulunmakta ve içerisinde türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan, harem odaları ve koğuşlar bulunmaktadır. Sarayın manzarası muhteşem güzelliktedir. Bu sarayın en önemli özelliği dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen sarayı olmasıdır.
Doğubeyazıt Kalesi
Ağrı Dağı karşısındaki kayalıklara kurulmuş bu kale Antik kent özelliği taşımaktadır. 4. yüzyılda Makedonyalılar tarafından yapıldığı sanılan bu kalenin, Celayir hükümdarı Beyazıt tarafından yapıldığı düşünülüyor.
Ağrı Meteor Çukuru
Ağrı merkeze 35 km uzaklıkta bulunan meteor çukuru ikinci büyük meteor çukuru olarak bilinmektedir. 1892 yılında Dünya’ya düşen büyük bir gök taşının oluşturduğu söylenmektedir Bunun nedeni ise yapılan araştırmalarda katmanaları ve yapısı gözönüne alındığında bu türde bir çukurun deprem etkisiyle oluşamayacağı yönündedir. Ayrıca 1892 yılında yer alan kaynaklara göre de çukur bir gece de oluşmuş ve gecenin sabahında ise doğal kaynak sularında bulanıklık meydana gelmiştir. Çukurun içinin toprakla dolmasını engellemek ve yapısının korunması için de gerekli önlemler alınmaktadır.
Nuh’un Tepesi:
Efsaneye göre Nuh Peygamber’in gemisinin durduğu yerdir.
Ağrı Dağı:
Türkiye’nin en yüksek dağı olarak bilinen Ağrı Dağı, jeolojik konum ve Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisine ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünden efsanevi özelliği olan bir dağdır.
AĞRI DAĞI EFSANESİ:
Nuh Peygamber, suların bütün dünyayı kapladığı bir zamanda, her tür hayvandan erkekli-dişili birer çift alıp, üç oğlu ve üç gelini ile gemiye kapanıp, canlarını kurtarırlar. Bir gün, geminin demiri bir dağın tepesine ilişip, içindekileri yer oynamasından korkuya düşürürken; Nuh Peygamber, hayretle “Allahuekber” der ve bu yerin adını beller. Aradan günler geçtikten sonra, yine bir sarsıntı olur. Peygamber yine şaşırarak “Suphanallah” der ve burayı da beller. Sonunda: sular çekilip azalınca, gemi bir dağın tepesine oturur kalır.
Nuh Peygamber ve oğulları; gemiyi buradan yürütemezler. Bu arada: Nuh Peygamber: “Ne ağır dağ” der. Sonradan: bütün sular çekilince, gemiden inerler. Gemideki son erzak kırıntıları ve kalıntıları olan: buğday, arpa, pirinç, nohut, mercimek, üzüm, ceviz, fındık, incir, dut kurusu, pekmez ve balı; Sürmeli Çukurunda karıştırırlar ve son yemek (aşure aşı) hep birlikte yenir.
Nuh Peygamber, sofrasını silkeleyip, Sürmeli Çukuruna döktüğünde, bu Iğdır Ovası, çok bereketli hale gelir. Dağın adı da: geçen zaman içinde “Ağrı” ya dönüşür.
Üç Kilise:
Taşteker köyünde bulunan bu kilise eskiden beridir kutsal sayılan bir yerdir.Nuh Peygamber’in mezarının burada bulunduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.
Urartu Kalesi:
Doğubayazıt’ta kayalıklar üzerinde bulunan bu kalenin yapım tarihi bilinmemektedir. Büyük olasılıkla kale Urartular döneminden kalmıştır. Günümüze oldukça harap bir durumda gelen kalenin içerisinde Urartu mezarları ile Antik Çağlardan kalma mimari kalıntılar bulunmaktadır.
Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi:
Kış mevsiminde ziyaretçiler için cazibe yerlerinden biri olan Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi, Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde yer almaktadır. Kış turizmine büyük katkıda bulunan kayak merkezi Ağrı-Erzurum yolu üzerinde yer almaktadır. Kayak severlerin uğrak yeri olan kayak merkezi, kış tatilini değerlendirmek isteyenlerin, Ağrı’nın doğal güzelliklerinden ve şifalı kaplıcalarından da yararlanmak isteyenler için Ağrı’da gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
Homer Kümbeti:
Osmanlı türbe mimarisinin en ilginç yapılarından birisi olan Hamur Kümbeti, ilçe merkezinin kuzey-doğusunda, ilçenin kurulduğu vadiye hakim durumda bulunan mezarlığın ortasında yer almaktadır.
Keşişin Bahçesi :
Dillere destan olan ve gönüllere taht kuran Aslı ile Kerem’in aşklarının ilk başladığı bahçe olarak da bilinen Keşişin Bahçesi doğal güzelliği ve bahçe düzenlemesi ile Ağrı’da gezilebilecek yerlerden biridir.Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan Keşişin Bahçesi, Doğubayazıt merkezine 7 km uzaklıkta ve İshak Paşa Sarayı ile yan yanadır.
Ağrı Kaplıcaları:
Ağrı kaplıcaları, Diyadin ilçesinde yer almaktadır.Bu bölge kaplıcalar bölgesi olarak bilinmektedir.Kaplıca alanının içerisinden geçen Murat Nehri ile göz dolduran Diyadin bölgesinde geniş bir alana yayılmış toplamda dört tane kaplıca bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en çok ziyaret edileni Diyadin Kaplıcasıdır. Diyadin Kaplıcasını, Yılanlı, Köprü ve Davut Kaplıcaları takip etmektedir.
Ağrı’da Nerede Eğlenmeli?
Ağrı küçük bir şehir olduğu için aktif bir gece hayatına sahip değildir.Fakat şehrin merkezinde bulunan türkü barlar ve cafeler geç saate kadar hizmet vermektedir.
Bunun dışında, Ağrı’ya seyahatinizi haziran ayında yaparsanız Ehmedi Fani Kültür Sanat ve Turizm Festivali’ne katılarak şehrin doğal,tarihi ve kültürel güzelliklerini daha yakından görebilirsiniz.
Ağrı ucuz uçak bileti ve konaklama fırsatı yakaladıktan sonra geriye sadece tarihin kollarından gelerek doğal güzelliklerle hayat bulmuş bu tarihi şehrin keyfini çıkarmak kalıyor.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…