Balıkesir, Türkiye'nin en kalabalık on yedinci şehridir. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde yer alan ilin hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunur. Türkiye genelinde ise iki deniz ile komşu olan sadece 6 il vardır. İl, Kuzeybatı Anadolu'da bulunmaktadır. Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, güneyinde Manisa ve İzmir illeri ve batısında Çanakkale ili vardır. Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşudur. Büyükşehir statüsünde olan Balıkesir ili, 20 ilçeden oluşmaktadır.
Balıkesir, adını günümüzde ikiye ayrılan eski merkez ilçesinden almaktadır. İlin eski adı Karesi olup 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Balıkesir olmuştur. Balıkesir kelimesinin kökenine dair çeşitli rivayetler mevcuttur. Roma İmparatoru Hadrianus, Balıkesir şehri çevresinde sahip olduğu bir bölgede avcılık yaptığı için Adriyanutere lakabını almıştır. Ardından yine burada bir şato yaptırmıştır. Bu şatonun adı Paleo Kastro olarak bilinmektedir. Balıkesir adının bu kelimeden geldiği düşünülmektedir. Paleo Kastro 'nun anlamı ise Eski Hisar 'dır. Bazı kaynaklar Balıkesir kelimesinin Balak Hisar veya Balık Hisar kelimelerinden geldiğini söylemektedir. Eski Türkçede balık kelimesi şehir anlamına geldiği için Balık Hisar kelimesinin anlamı Hisar Şehri 'dir. Fakat Balıkesir il merkezinde hisar veya harabe yoktur. Ayrıca Balıkesir şehrinde Hisariçi Mahallesi bulunmaktadır. Bir rivayete göre bölgeye akın yapan Pers hükümdarı Balı-Kisra'dan gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise balı çok, güzel anlamına gelen Bal-ı Kesr kelimesinden türediği belirtilmektedir. Yeni ortaya atılan bir teze göre ise, Bağıkesir 'den geldiğine yöneliktir. Zira 17. yüzyıla değin şehir merkezinde en önemli tarım faaliyetinin bağcılık olduğu Balıkesir kadı sicilleri ve tereke kayıtlarından doğrulanmaktadır.
Balıkesir genelindeki pek çok höyük, mağara ve düz yerleşim yerlerinde yapılan araştırmalarda bu topraklara MÖ 8000-3000 yılları arası yerleşildiği ortaya çıkmıştır. Havran'a 8 km. mesafedeki İnboğazı mağaralarında Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik devirlerinden kalma kalıntılar bulunmuştur. Babaköy (Başpınar) kazılarında, Yortan mezarlığında, Ayvalık Dikili yolu üzerindeki Kaymak Tepe'de Bakır Çağı'na ait kalıntılar ve yerleşim yerleri bulunmuştur. Bu bölgede ilk defa adı geçen şehir Agiros (Achiraus)'dur. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra bölgede Karesi Beyliği kurulmuş, ardından bölge Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir.
Balıkesir’e Ne Zaman Gitmeli?
Balıkesir’de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi etkilidir. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye gidildikçe Karasal iklim etkilidir. Bu yüzden iç kesimlerde kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisi görülür. Dolayısıyla burası yazları ılıktır.
Balıkesir’e gitmek için en uygun mevsim yağışların azalıp, güneşin yüzünü göstermeye başladığı Mayıs ve Eylül ayları arasıdır.
Balıkesir’e Nasıl Gitmeli?
Balıkesir’e gitmek için birden fazla ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Bunlar, havayolu, demiryolu, otobüs veya kendi aracınız ile yapabileceğiniz ulaşım çeşitleridir.
Balıkesir’e gelmenin zahmetsiz ve en kolay yolu havayolu ile gelmektir. Balıkesir Koca Seyit havalimanı Edremit’e 4km, Balıkesir’e 90km uzaklıktadır. Hava alanından servisler ve taksiler ile şehir merkezine rahatlıkla gidebilirsiniz. Bora Jet ve Pegasus’un her gün Karşılıklı İstanbul Sabiha gökçenden uçuşları bulunmaktadır. Yaz aylarında İstanbul Atatürk havalimanından da Atlas Jetin uçuşları vardır.
Ayrıca Ankara’dan Balıkesir’e gelmek için, Pegasus ve Bora Jetin her gün İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından aktarmalı uçuşlarını da tercih edebilirsiniz.
Antalya’dan Balıkesir’e gelmek için ise, gün aşırı Pegasus ve Bora Jetin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından aktarmalı uçuşları bulunmaktadır.
Düsseldorf’dan yaz aylarında Germania Airlines’in haftanın belirli günleri direk uçuşları bulunmaktadır.
Havaların ısınması ile artan uçuş yoğunluğunu göz önüne alırsak, erken rezervasyon yaptırmanızı hem uygun bilet almanız açısından, hem de daha konforlu bir seyahat yapmanız açısından sizlere öneririz.
Balıkesir’de Nerede Kalmalı?
Balıkesir’in kıyı kesimlerinde turizm oldukça gelişmiştir ve buna dayalı olarak birçok konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Merkez ve sahil kesimlerinde birçok büyük otel, abart otel, pansiyon bulunmaktadır. Yaz aylarında yörenin halkı kendi evlerinde günlük odada kiralamaktadır.
Balıkesir’de Ne Yemeli-içmeli?
Balıkesir mutfağında, topraklarında yetişen birçok ürün sayesinde çok fazla çeşit bulunmaktadır. Baklagil ve yanı sıra zeytincilik geliştiği için zeytinyağı, hayvancılık yaygın olduğu içinde süt ve süt ürünleri çok sık kullanılmaktadır. Başlıca yemek çeşitleri; düğün çorbası, şehriye çorbası, kuzukulağı, patlıcan yemeği, güveç, tirit, acı filiz, akkız, kaparan, çırpma, kalamar dolması, papalina, saçaklı mantı, papaz yahnisi, sarma, kızılcık şurubu, Susurluk ayranı, höşmerim, helva ve zerdedir.
Balıkesir’de Nereleri Gezmeli?
Balıkesir Kaz Dağı:
Balıkesir Kaz Dağı diğer adıyla İda Dağı, Çanakkale ve Balıkesir arasında bulunmaktadır ve en yüksek tepesi 1774metre uzunluğunda olan Karataş tepesidir. Birçok ağaç çeşitlerine ev sahipliği yapmaktadır bunlardan bazıları; gürgen, meşe, kestanedir. Biga çayı, Tuzla, Lara Menderes, Gönen akarsuları da içinde barındırması, Kaz Dağının ününe ün katmıştır.
Akçay:
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı olan Akçay turizmin geliştiği en önemli yerlerden biridir. Edremit merkezine 10 km uzaklıktadır ve buna bağlı olarak tatilcilerin en çok tercih ettiği yerler arasındadır. Merkezin de Kaz Dağı efsanelerinden biri olan Sarıkız’ın heykeli bulunmaktadır. Turizm hayatı bu plajın çevresinde yer almaktadır.
Ayvalık:
Ayvalık, Balıkesir’in gezilecek kuşkusuz en önemli yerlerin başlarında gelir. Ege Denizi kıyısında yer alan ilçede Akdeniz iklimi görülmektedir. Ayvalık ilçesine bağlı 22 ada vardır. Cunda Adası (Alibey Adası) bunların en büyüğüdür ve turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Diğer adalar milli park ilan edilmiştir. Duba plajı, Altınova plajı, Alibey adası plajları, Sarımsaklı plajı, Badavut Koyu birçok plaja da ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla özellikle Yaz aylarında kesinlikle gezip görülecek yerler arasındadır.
Erdek:
Balıkesir’in gezilecek önemli turistlik yerlerden bir diğeri de Erdek’tir. Yaz aylarında yoğunluğun en fazla olduğu beldede ılıman iklim hüküm sürmektedir. Yemyeşil doğası ve mas mavi denizi özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa gibi yakın şehirlerden oldukça sık misafir ağırlamaktadır. Ayrıca birçok Erdek plajı Mavi Bayrak almıştır.
Manyas Kuş Cenneti:
Manyas Kuş Cennetinin bir diğer adı da ‘Kuşcenneti Milli Parkı’dır. Manyas, Gönen, Bandırma arasında yer alan Türkiye’deki en küçük milli park olan kuş cenneti birçok kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 266 çeşit kuş çeşidi bulunmaktadır.1975’te Avrupa konseyi tarafından A sınıfı Avrupa Diploması verilmiştir.
Altınoluk:
Altınoluk, Edremit ilçesine bağlıdır ve Edremit merkezine 28km uzaklıktadır. Dünyanın en temiz ikinci havasına sahip olan belde de turizmin gelişmesi yanı sıra eğlence yerleri ile de oldukça ünlüdür.
Antandros ( Edremit-Altınoluk) Antik Kenti:
Edremit İlçesinin Altınoluk beldesine 2 km uzaklıkta olan Antik Kent ‘Antandors’ Kaz dağı eteklerinde yer almaktadır. Tarihi M.Ö 7. Ve M.Ö 8. Yüzyıllara dayanmaktadır. Afrodit kültürünün hüküm sürdüğü kentte, Troia savaşlarını anlatan belgelerde adı geçen kent mozaikleri ile de ünlüdür.
Bandırma Arkeoloji Müzesi:
Müzede Eski Tunç Çağından başlayıp, 20. y.y. başlarına kadar olan sürede bölgede hüküm süren tarihi dönemlere ait eserler titizlikle sergilenmektedir. 1149 adet envanterli eseri bulunan müzenin teşhir salonlarında sergilenen eserlerin büyük çoğunluğu Daskyleion Ören Yeri ve Kyzikos Antik Kentinde yapılan bilimsel kazılardan çıkartılan eserlerdir. Eserlerde ağırlık Pers ve Roma Dönemine ait olup, M.Ö. 5-4 y.y.'a ait Mühür Baskıları (Bulla), aynı döneme ait Mezar Steli, Attis Karyatid'i, Kharitleri (ilham perileri) simgeleyen Rölyef, Kyzikos sikkeleri ve Pers sikkeleri öne çıkan tarihi eserlerdir.
Balıkesir ’de Nerede eğlenmeli?
Balıkesir’de Özelikle Yaz aylarında yazlık beldelerinde yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamasına bağlı olarak renkli eğlence hayatına ev sahipliği yapmaktadır. Yazın festivaller ve konserler oldukça sıktır. Canlı müzik yapan mekanlar, büyük gece kulüpleri, Türk Sanat müziği yapan restaurantlar, Fasıl yapan meyhaneler, Lunaparklar bulunmaktadır.
Doğal zenginlikleri, mas masmavi plajları, temiz havası ve kültürel mirası ile her taşının altından ayrı bir sürpriz ile sizi karşılayacak olan Balıkesir’e hiç vakit kaybetmeden uçak biletinizi almanızı öneririz.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…