Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ilidir. Ayrıca yüz ölçümü açısından da Erzurum Türkiye’nin en büyük üçüncü ilidir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 metre olan şehir, tarihin oldukça eski dönemlerinden beri yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır.
Erzurum’da ekonomi tarım ve hayvancılığa dayalı olsa da kış turizminin de büyük katkısı vardır. Bunun sebebi de şehirde kışların oldukça soğuk ve kar yağışlı geçmesidir. Dolayısıyla kış sporlarına en uygun şehirlerden birisi haline gelişmiştir.
Erzurum aynı zamanda dadaşlar diyarı olarak da isimlendirilir. Yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunanlar bu şehrin Yontma Taş Devri’ne kadar dayanmakta olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra ilk Tunç Çağı’ndaki Karaz Kültürü’nün merkezi olarak da Erzurum gösterilmektedir. MÖ 4000’li yıllara uzanan tarihi ile Erzurum birçok medeniyete ev sahipliği yapmaktadır. Urartular’dan İskitler’e Hititler’den Persler’e, Roma imparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu da dahil birçok devleti üzerinde bulundurmuştur. Dolayısı ile Erzurum ilimizde oldukça fazla tarihi eser vardır. Ayrıca bu kadar çok fazla medeniyetin burada yaşaması, halkın da kültürünün karma olmasına etkisi olmuştur.
1514 yılında ise Osmanlı toprakları arasına katılan Erzurum, Cumhuriyet’in ilanına kadar ve daha sonrasında günümüzde de Türk topraklarına ait bir şehirdir. Erzurum adının geldiği yer ise özellikle Müslüman Arapların Erzenur Rum adı ile isimlendirdikleri eski bir kentten geldiği düşünülmektedir. Ancak Erzurum ismini ise bu şehre Türkler vermiştir.
Erzurum’a Ne Zaman Gitmeli?
Eğer Erzurum’a gitmek gibi bir planınız varsa, bu şehre ne amaçla gittiğinize bağlı olarak en uygun zaman değişiklik göstermektedir. Bilindiği üzere Erzurum’da karasal iklim vardır ve dolayısı ile yazlar sıcak kışlar da soğuk geçer. Eğer tarihi yerleri gezmek, şehrin kültürünü keşfetmek için Erzurum’a gidiyorsanız en uygun dönem Nisan ayından Haziran ayına kadar olan dönem ile Eylül’den Kasım’a kadar olan dönemdir. Bu dönemler İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerine denk geldiği için şehirdeki hava daha ılımandır. Dolayısı ile rahatça gezebilirsiniz. Ancak siz Erzurum’a kış sporları yapmak amacı ile gidiyorsanız o zaman tabi ki en uygun zaman Aralık’tan Mart’a kadar olan dönemdir. Erzurum’un Palandöken tesislerinde çeşitli kış sporları yapma imkânına sahipsiniz.
Erzurum’a Nasıl Gitmeli?
Erzurum’un Türkiye’nin doğusunda yer aldığı belirtmiştik. Şehre ister havayolu ile isterseniz otobüsle isterseniz de kendi aracınız ile gidebilirsiniz. İstanbul Erzurum gidiş dönüş yolunda hava ulaşımını tercih edecekler çok şanslı çünkü hem Atatürk Havalimanı’ndan hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul – Erzurum arası yerel havayolu şirketlerinin karşılıklı direkt uçuşlarından birini tercih edebilirsiniz.
Ankara ve İzmir’den Erzurum’a gitmeyi planlayan seyahat severler ise yine sitemiz üzerinden hem direkt hem de aktarmalı uçuşları inceleyebilirsiniz. Sefer olarak hangisi size daha uygunsa ona göre seçim yapabilir ve kampanyalar dahilinde satın alarak en ucuz Erzurum uçak bileti fırsatını yakalayabilirsiniz. Ayrıca şehre direk uçuş yaptığınızda yolculuğunuz yaklaşık 1 – 1.5 saat arası sürecektir. Daha sonra havalında indiğinizde dilerseniz firmanızın servisi var ise onunla, dilerseniz de belediye otobüsleri ile şehir merkezine ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz. Bunun dışında taksi ve araç kiralama gibi alternatifler de bulunmaktadır. Şehir içerisinde ulaşım da oldukça kolaydır. Sürekli seferleri olan belediye otobüsleri ile istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Erzurum’da Nerede Kalmalı?
Erzurum’a tatil amaçlı geldiyseniz kısa sureli de olsa konaklama ihtiyacı duyacaksınız. Bu konaklama ihtiyacınız için şehirde bütçenize ve isteğinize göre oteller bulunmaktadır. Şehir merkezinde kalmanız sizin için en avantajlı tercih olacaktır. Ancak kış sporları için geldiyseniz, tabi ki tesislerin bulunduğu bölgedeki otellerde kalmanız sizin için daha iyi olacaktır. Erzurum’a gelmeden önce otellerden kolayca erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Bütçe sorununuz yoksa başka şehirlerde zincirleri bulunan Dedeman Hotels & Resorts International veya Polat Renaissance Erzurum’u tercih edebilirsiniz.
Otel seçeneği dışında Erzurum’da uzun bir süre kalmak isterseniz ev tutmak gibi bir alternatif de söz konusudur.
Erzurum’da Ne Yemeli-İçmeli?
Erzurum mutfağı denince akla ilk önce Çağ Kebabı gelir. Bu lezzetin adına muhtemelen bir yerlerde rastlamışsınızdır. Bunun dışında bu mutfakta tahıl ve bakliyatlar da önemli bir yer teşkil etmektedir. Bunun sebebi de şehirde kış mevsiminin oldukça uzun sürmesidir. Bununla birlikte kökeni çok eskilere dayanan Erzurum’un lezzetleri birçok kültürün karışımından sentezlenmiştir.
Tatlı olarak da öncelikle kadayıf dolmasını denemeden dönmeyin deriz. Erzurum mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır ve genellikle bayramlarda servis edilir.
Daha sonar şalgam dolması, çortutu turşusu, muşmula turşusu, armut ve elma Turşusu, dut pestili, ciliv peyniri, çavşur, kızılcık şurubu, kızılcık konservesi, tel helvası, pekmez hasutası, pestil kayganası, pekmez helvası, incir dövmesi, haris, kavurmalı lahana pilavı, hedik, yufka yağlaması gibi birçok yöresel lezzet Erzurum mutfağı’nda bulunmaktadır. Erzurum’a gittiğinizde kesinlikle bu yemekleri tatmalı ve tatmadan dönmemelisiniz.
Erzurum’da Nereleri Gezmeli?
Tarihi MÖ 4000’li yıllara dayanan Erzurum şehrinde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu tarihi eserleri görmek ve gezmek için Erzurum’a gidecekler için aşağıda tarihi bazı yerlerden bahsedeceğiz. Seyahate çıkmadan önce kesinlikle nereleri gezeceğinizi planlamalısınız.
Aziziye Tabyası
Bu tabya Rus işgalleri sırasında kenti koruma amacı ile yüksek yerlere inşa edilmiş olan 22 adet tarihi yapıdır. Erzurum’un en önemli tarihi yapılarındandır. En bilinen ve en önemli tabyalar ise Aziziye ve Mecidiye tabyalarıdır.
Nene Hatun Kabri
3 aylıkken bebeğini Allah'a emanet vatanını savunmak için korkmadan, gocunmadan koşan Nene Hatun, Türk kadınının kahramanlığının simgesi olmuştur. Nene hatun Kabri’de Aziziye Tabyası’nda bulunmaktadır.
Çifte Minareli Medrese
Erzurum’da bulunan önemli tarihi yapılar arasında yer alan bu medrese şehrin sembolü durumundadır. Kitabesi bulunmadığından tam inşa tarihi bilinmese de Selçuklu döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Medrese, Osmanlı döneminde bir sure tophane olarak kullanılmış, daha sonra kışla görevini üstlenmiştir.
Üç Kümbetler
Burada anıt mezarlar bulunur. Bu mezarların Selçuklular zamanından kalma olduğu bilinmektedir ve en büyük anıt mezar ise Emir Saltuk’a aittir. Ancak diğer anıtların kime ait olduğu konusu hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.
Erzurum Kongre Binası
Erzurum Kongresi'nin yapıldığı bina, 1924 yılında yanmış ve yerine yapılan okulun bir salonu, 1960 yılında Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Müze’nin en dikkat çekici eseri salonundaki geniş bir masanın üzerinde, Kongreye katılan 53 delegenin adları yazılı mermer plakalardır. Duvarlarda ve vitrinlerde Kongre ile ilgili tutanakları, yazışmaları, delegelerin fotoğrafları ile birlikte görebilirsiniz.
Yakutiye Medresesi
Erzurum’un en ihtişamlı tarihi yapılarındandır. Bu medrese kapısı avlulu olup, ayvanlı medrese tarzının Anadolu’daki en büyük örneği de kendisidir. 1310 yılında yapıldığı bilinmekte olan Yakutiye Medresesi’nde Türk İslam Eserleri sergilenmekte olup, etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır.
Erzurum’da Nerede Eğlenmeli?
Erzurum’a tatil amaçlı gittiğinizde çok renkli bir gece hayatı beklemeyin. Ancak yöresel lezzetleri tadabileceğiniz ve tarihin havasını soluyabileceğiniz birçok kafe size ağırlayacaktır. Burada en çok eğlenebileceğiniz zamanlar, tarihi mekanları gördüğünüz ve bu dokuyu hissettiğiniz anlar olacaktır. Tarihe ilginiz varsa ya da kış sporları ile ilgileniyorsunuz vakit kaybetmeden Erzurum’u ziyaret edin. Erzurum’a en uygun uçak biletini sitemizden kolaylıkla satın alabilirsiniz.