Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batısında, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Muğla ili de dahil Akdeniz bölgesinin en geniş yüzölçümüne sahiptir. Doğu ve Güneydoğu'su Antalya ili, güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz, kuzeybatısı Dalaman ilçesi, kuzeyi Denizli ve Burdur illeriyle çevrilidir. Antik Telmessos kentini de içinde saklayan Fethiye ilçesi, çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır.
Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. YY.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö.333 (4.YY.) tarihinde kent Büyük İskender’e teslim olmuştur. Büyük İskender’in ölümünden sonra Telmessos bir süre Mısır Kralı Ptalomus’un egemenliğinde kaldıysa da daha sonra Roma İmparatorluğu’nun işgaline uğramış ve kentin adı bu dönemde “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) ismiyle anılmıştır. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra Fethiye (Meğri) Doğu Roma/ Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde kalmıştır. 1282 yılında Menteşe Beyliğinin kurucularından Menteşe Bey, Meğri’yi Bizanslıların elinden almıştır. 1424 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Osmanlı döneminde halk arasında Beş kaza diye anılan Meğri (Makri); 1874 yılında Menteşe Livasına bağlı bir kaza haline dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam’dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
Fethiye’ye Ne Zaman Gitmeli?
Fethiye’de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazın 30 derece ve dolaylarında seyreden sıcaklık, kışın ise 10 derecenin altına inmemektedir. Havaların ısınması ile Bahar aylarının sonunda başlayan Turizm hareketliliği Sonbahar aylarına kadar devam etmektedir. Kalabalığı seviyor, güneş kum ve denizin tadını doyası çıkartmak istiyorsanız, gece hayatını sabahın ilk ışıklarına kadar doyasıya yaşamak istiyorsanız Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında Fethiye’yi ziyaret etmenizi öneririz. Daha sakin, güneşin fazla yakmadığı bir tatil istiyorsanız size Mayıs ve Eylül ayında Fethiye’yi ziyaret etmenizi öneririz.
Fethiye’ye Nasıl Gitmeli?
Fethiye’ye gitmek için birçok ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Bu seçenekler, havayolu, demiryolu, otobüs veya kendi aracınız ile yapabileceğiniz ulaşım çeşitleridir.
Fethiye’ye gelmenin en kolay ve zahmetsiz yolu hava yolu ile gelmektir. Şehir merkezine 50 km uzaklıkta olan Muğla-Dalaman Havaalanına, her gün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın İstanbul – Dalaman , Pegasus Hava Yolları’nın ise Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan karşılıklı direkt uçuşları bulunmaktadır.
Ayrıca İzmir’den Muğla-Dalaman havaalanına Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı aktarmalı, Anadolu Jet’in Ankara Esenboğa Havalimanı aktarmalı uçuşu tercih edebilirsiniz.
Ankara’dan Muğla- Dalaman Havaalanı’na Türk Hava Yollarının gün aşırı direkt uçuşları bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca Pegasus Hava Yolları’nın da Ankara Esenboğa Havalimanından, İstanbul Sabiha Gökçen aktarmalı Muğla-Dalaman uçuşları bulunmaktadır. Muğla-Dalaman Havalimanından servisler, taksi ve özel kiraladığınız aracınız ile Fethiye şehir Merkezine gidebilirsiniz.
Bahar aylarının sonunda sıcaklığın artması ile artan turist sayısını göz önünde bulundurursak Uçak biletinizi erken rezervasyon yapmanız, hem daha ucuz bilet almanızı, hem de yaz aylarındaki yoğunlukta uçakta daha kolay yer bulmanızı sağlayarak konforlu bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır.
Fethiye’de Nerede Kalmalı?
Fethiye’de her kesim ve bütçeye hitap edecek konaklama seçenekleri mevcuttur. Otel, kamping yerleri, moteller ve apart oteller gibi birçok farklı seçenek mevcut. Dilerseniz beldenin yerli halkından evlerini pansiyona çevirenler de mevcut, oda kiralayabilirsiniz.
Fethiye’de Ne Yemeli-İçmeli?
Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Fethiye mutfağında, sebzeler ön plandadır. Zeytinyağı ağırlıklı olan mutfak kültürlerinde et yemekleri de yerini almaktadır. Akdeniz bölgesinin kıyısında yer almasına rağmen deniz mahsulleri yerine; Nohut fasulye, bamya, börülce ve patlıcan sıkça tüketilen yiyeceklerdir. Tavuk, et, kavurma, çiftlik kebabı, ciğer yörenin sevilen et yemeklerini oluşturmaktadır.
Fethiye’de Nereleri Gezmeli?
Ölüdeniz:
Fethiye’ye 14 km uzaklıkta olan Ölüdeniz size tam olarak ‘’Öldüm ama Cennete düştüm galiba’’ dedirtecektir. Yılın her mevsim dalgasız, turkuaz renginde sulara sahip olan Ölüdeniz, mitolojide pek çok efsaneye konu olmuştur. 3 km kumsalı ile 2006 yılında %82 oyla Türkiye’nin en güzeli kumsalı seçilmiştir. Çevresinde birçok su sporları yapılmaktadır.
Kelebekler Vadisi:
Kelebekler vadisi, içinde barındırdığı endemik türler sebebiyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde yer almaktadır. Sarp kayalıklarla çevrili olan vadi, 1995 yılında 1.derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Kelebek Vadisi adını içerisinde barındırdığı 80 çeşitten fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Vadinin adını aldığı kelebek çeşitlerini görmek için iyi bir tırmanışçı olmanız gerekir.
Çalış plajı:
Fethiye merkezine 5km uzaklığında yer alan çalış plajı, 4km uzunluğundaki sahili ile dikkat çekmektedir. Caretta Carettaların da mekanı olan kumsalda çeşitli su sporları aktiviteleride yapılabilmektedir.
Babadağ:
Toros dağ sisteminin bir parçası olan Babadağ, Ölüdeniz’in arkasında, kumsaldan itibaren aniden yükselir ve bu yükseklik 1969 metreye kadar ulaşır. Bu yükseklik yamaç paraşütü sporunun gelişmesini sağlamıştır. Keçiboynuzu, sandal,yabani badem, mersin, sedir,akçaağaç ve ardıçlar yol boyunca eşlik etmektedir.
Telmessos Antik Kenti:
Fethiye’deki ilk yerleşim bölgesi olan kentin tarihçesi M.Ö. 3.000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Kayalıklara oyulmuş mezarlar ve Lykia tipi lahit mezarlar antik çağdan günümüze ulaşan en eski kalıntılardır.
Kadyanda:
Fethiye’nin 20km kuzeydoğusunda, Üzümlü Beldesi’nin güneydoğusundaki bir tepede kurulu olan Likya antik kentidir. Üzümlüden bir iki saatlik tırmanış sonucu antik kente ulaşılabilir. Kadyanda’ki en eski kalıntı M.Ö. 5.yüzyıldan daha eskidir. Sur duvarının bir bölümü, kaya mezarları, kitabeler, tiyatro, koşu pisti, hamam, agora, hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntısı ve sivil yapı izleri Kadyanda’nın antik dönemde gelişmiş bir kent olduğunu göstermektedir.
Kabak Koyu:
Kabak koyu, çam ağaçları arasında birkaç ev ve kamping alanın yer aldığı , tertemiz denizi ve çevresi ile harika bir koydur.
Gemiler Adası:
Uzunyurt (Faralya) köyünün sınırları içerisinde bulunan ada, 1.derece doğal sit alanıdır. Gemiler Adası’nın eski adı Aya Nikola’dır. Ölüdeniz ya da Gemiler koyundan tekneler ile ulaşılan adada M.S. 5.-11. Yüzyıllar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise ,şapel ve sivil yapı kalıntıları yer alır. M.S. 240 yılında meydana gelen depremler sonucu kıyıdaki kalıntıların bir bölümü sular altında kalmıştır.
Kayaköy:
Ölüdeniz’e 5km uzaklıkta olan eski bir Rum köyüdür. Filolojik açıdan geçmişi M.Ö 3.000‘lere gitmesine rağmen, Antik dönem kalıntılarından günümüze M.Ö. 4.yüzyıla tarihlenen lahit ve kaya mezarı ulaşmıştır. 7957 Fethiye depreminde evler harabeye dönmüş olsa da, canlı müze niteliğindeki tarihi köy büyük ilgi çekmektedir.
On İki Adalar:
On İki Adalar, şövalye Adası’ndan başlayarak Fethiye Körfezi’nin batı ve kuzeybatısındaki Karanlık içi adalar topluluğudur. Adlara, Fethiye İskelesi Ve Ölüdeniz’den tekneler ile ulaşmak mümkündür. Kızıl ada, Delikli Adalar, Yassıca Adalar, Tersane Adası ve Domuz Adası gezilecek diğer adalardır.
Fethiye’de Nerede Eğlenmeli?
Fethiye de gece hayatı turizme dayalı olarak oldukça çeşitlilik göstermektedir. Canlı müzik severler için program yapan mekanlar, dans etmeyi sevenler için birçok renkli gece kulübü yer almaktadır. Ayrıca ilçe merkezinde Erasta AVM ve Kipa AVM olmak üzere iki büyük alışveriş merkezi de bulunmaktadır.
Doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ile Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinden biri olan Fethiye’ye hiç vakit kaybetmeden uçak biletinizi almanızı öneririz.
Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…