Kolayyolculuk loading
Lütfen bekleyiniz
En Ucuz Uçak Biletini Buldunuz

Şanlıurfa  Uçak  Bileti ve Seyahat Rehberi

sanliurfa ucak bileti

‘’Urfa dağlarında gezer bir ceylan
Yavrusunu kayıp etmiş ağlıyor yaman
Yarimin derdine bulmadım derman
Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar
Anandan babandan yardan ayrı koyarlar’’

Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki adıyla Urfa, adına şiirler yazılmış, şarkılar bestelenmiş şehir Peygamberler diyarı olarak bilinir ve Türkiye’nin en büyük yedinci şehri olarak kabul edilmiştir. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.

Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır. Şehrin eski isimleri Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi, Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha ve Edessa'dır. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır. Şanlıurfa'da ağırlıklı olarak KürtTürk, Arap, çok az olarak da ÇerkesAcemAfgan ve Ermeni kökenli halk yaşamaktadır.

1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili  ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ilinin adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır.

Urfa ve civarı Cilalı Taş Devri'nden beri yerleşim yeridir. Göbeklitepe Höyüğü, MÖ 11000 yıllarında kullanılan Dünya'nın bilinen en eski mabetinin bulunduğu yerdir.

Urfa, Kur'an, İncil ve Tonah (Eski ahit/Tevrat)'ta geçen İbrahim peygamberin, doğum yeri olarak kabul edilir ve anısına Camii de bulunmaktadır. Ayrıca Peygamber Eyüp'ün de (İncil ve Eski ahitte job) doğum yeri olarak kabul edilir

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gitmeli? 

Şanlıurfa ilinde kara iklimi hüküm sürmektedir. Yazlar uzun ve çok sıcak, kışlar çok soğuk geçtiğinden kış mevsiminde turistler tarafından pek tercih edilmemektedir. Yaz ile kış, gece ile gündüz arasında ısı farkı fazladır. Nem oranı az olduğundan Türkiye’nin en sıcak ili olmasına rağmen, havalar boğucu değildir, bu sebeple yazın öğleden sonra serinlikte şehir rahatlıkla gezilebilir. Sıcakta terlemek, soğukta üşümek istemiyorsanız bahar ayları bu güzel şehri gezmek için idealdir.

Şanlıurfa’ya Nasıl Gitmeli? 

Şanlıurfa’ya gitmek için birçok ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Bu seçenekler, havayolu, demiryolu, otobüs veya kendi aracınız ile yapabileceğiniz ulaşım çeşitleridir. Şanlıurfa Gap Havaalanı’na İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’ndan; Türk Hava Yolları, Anadolujet ve Onur Air ile direkt uçuşlar bulunmaktadır. İzmir’den Türk Hava Yolları ve Anadolujet ile aktarmalı, Ankara’dan yine Türk Hava Yolları ile aktarmalı ve Anadolujet ile hem aktarmalı hem de direkt uçuşla Şanlıurfa’ya gidebilirsiniz. Ucuz Urfa uçak bileti için havayolu şirketlerinin dönemsel kampanyalarını sitemiz üzerinde takip edebilirsiniz.

Ayrıca bir diğer alternatif olarak Gaziantep Havalimanıdır. Gaziantep ile Şanlıufra arası 155 km dir. Türkiye’nin birçok yerinden bu şehre Türk Havayolları, Anadolujet ve Onur Air ile direkt veya aktarmalı bir uçuş tercih edebilirsiniz. Gaziantep Havaalanı’ndan servis, taksi veya havaalanı içinden uygun fiyata kiraladığınız aracınız ile Şanlıurfa’ya gidebilirsiniz.

Erken yapacağınız rezervasyonunuz sayesinde alacağınız ucuz Urfa uçak biletiniz ile seyahatiniz daha da keyifli ve ekonomik olacaktır.

Şanlıurfa’da Nerede Kalmalı?

Şanlıurfa, Güneydoğu’nun en çok yerli ve yabancı turistini ağırlayan şehirlerinden biridir. Farklı birçok medeniyetin izlerini günümüze kadar taşıması ve birçok dinlerin buluştuğu Şanlıurfa’da her bütçeye hitap eden çeşitli konaklama alternatifleri bulunmaktır. Hem şehir merkezinde hem de çevre ilçelerde büyük oteller, butik oteller, konuk evleri bulunmaktadır. Bahar ve yaz aylarındaki yoğunluk göz önünde bulundurulur ise, uçak biletiniz gibi oteliniz için de önceden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz.

Şanlıurfa’da Ne Yemeli-İçmeli?

Şanlıurfa’da yemekler Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağının en belirgin özelliği olarak bol acılı, salçalı ve baharatlıdır. Şanlıurfa’ya yolunuz düştüyse yöresel lezzetler arasında sayabileceğimiz Urfa kebabı, çiğ köfte, patlıcan kebabı, ayran çorbası, pıt pıt, sarı çorba, borani, bostana, şıllık, Çağala aşı, sarımsak aşı, soğan tavası, isot çömleği, ekmek aşı, kuymak, su kabağı, erik tavası, meyan şerbeti, peynirli irmik helvası, Urfa katmerini denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Büyük Halil İbrahim sofralarının kurulduğu, kişi sayısı arttıkça bereketin de arttığına inanıldığı ve bu sebeple kalabalık sofralarda misafir ağırlamaya çok önem verildiği bir sofra kültürüne sahip olan Şanlıurfa’da hem gözünüz hem de mideniz fazlasıyla doyacaktır.

Şanlıurfa’da Nereleri Gezmeli?

Balıklı Göl (Halil-ür Rahman Gölü)

Şehir merkezinin güney batısında yer alan Balıklı Göl Şanlıurfa’da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Hz. İbrahim Peygamberin ateşe atılıp yanmaması, ateşin suya, odunların da balığa dönüşmesi buraya olan rağbetin en önemli etkisidir. 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğine sahip olan gölün yaklaşık derinliği 3.5 metre civarındır.

Göbekli Tepe

Şanlıurfa’ya 20km mesafedeki Örencik Köyü yakınlarındaki bu yerde Cilalı Taş Devri’nden kalma bir mabet bulunmaktadır. Günümüzden tam 12.000 sene önce inşa edilmiş ve dünya üzerindeki bilinen en eski ve en büyük tapınak olması bakımından önemlidir. 2005 yılından beri 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olan 80 dönümlük bölgede araştırmalar sonucu ilk dini ve sivil mimari örnekler bulunmuş, yabani tarımın yapıldığına dair işaretlere rastlanmış ve bölge insanlarının hayvanlarını evcilleştirdikleri öğrenilmiştir.

Tektek Dağları Milli Parkı

Hem doğal güzelliği hem de tarihe şahitlik etmiş kalıntılarıyla Tektek Dağları Milli Parkı Şanlıurfa’da gezilmesi gereken yerlerden birdir. Memlükler, Eyyübiler Timur Devleti, Safeviler, Akkoyunlular ve Dulkadiroğulları gibi devlet ve beyliklere ait yapılar bulunmaktadır. Roma dönemine ait çok sayıda kaya mezarları da yer almaktadır. Ayrıca peygamberlerin burada bulunan bir mağarada yaşamış olduğu inancı vardır ve bu mağara ‘’Şuayıp Peygamber’in Makamı’’ olarak anılıyor ve ziyaret ediliyor.

Sipahi Pazarı(Halıcılar Çarşısı)

İçerisinde karşılıklı 30 kadar taş dükkanın bulunduğu bir geleneksel alışveriş mekanıdır. Tarihi kaynaklarda ise buranın hayvan barınağı olarak inşa edildiğine dair bilgiler vardır. Sipahi pazarı 1997 de restore edilmiş  ve günümüzde ‘’Halıcılar Çarşısı’’ ismiyle anılmaktadır. Uygun el işi geleneksel halı-kilim, haki deri yelek ve şark köşesi gibi ürünler bulunuyor.

Ulu Camii

Kim tarafından ne zaman yapıldığı muamma olan Ulu Camii,  Musul hükümdarı tarafından kiliseden çevrilmiştir aslında havra olarak inşa edilmiş ve Şanlıurfa’nın en ünlü , en eski camilerinden biridir.75 kolon üzerine inşa edilen 1200 kişi kapasiteli camii kırmızı sütunlarından dolayı tarihte ‘’ Kızıl Kilise’’ olarak da bilinir.

Selahaddin Eyyübi Camii

Aziz Yuhannes Kilisesi olarak 457 yılında inşa edilen yapı zamanla adalet sarayına dönüşmüş, bir dönemde elektrik santrali olarak kullanılmıştır. Vali Bey Caddesi’nde yer alan caminin, pencerelerinin kenarlarına kiliseden kalma yarım sütunlar konulmuş, birbirine dolanmış ejder kaplamaları yerleştirilmiştir.

Harran

Yolların kavuştuğu yer, kavşak anlamına gelen Harran kelimesi, tarihsel ve sosyolojik olarak medeniyetlerin doğduğu ve buluştuğu yer şeklinde yorumlanmıştır. Anadolu ile ticari ilişkilerin yürütüldüğü, Asurlu tüccarların sıklıkla geldiği bu yerden günümüze kalanlar arasında Moğol İstilası sırasında yıkılan Harran Üniversitesi’nin harabesi ve tarihi Harran evleridir. Kubbeli evlerin tarihi M.Ö. 6000 li yıllara kadar gitmektedir. Şeyh hayat el-Harrani’nin türbesi, yakınındaki Hz. Yakub Kuyusu da ziyaret edilecek yerler arasındadır.

Urfa Kalesi

M.Ö 2000 Yılında inşa edilen kale Dambak Tepesi’nde yer almaktadır. Tarihte belli açmalar için kullanılan kaleden Osmanlı zamanında Haçlı Seferleri’nden korunmak için faydalanılmıştır. Kalenin arka tarafında 40 ev ve evlere ait 40 mağara bulunmaktadır. Kalenin doğudaki sütununun kente bakan tarafının 3 metre yukarısın da bir Süryanice kitabe vardır.

Halfeti Antik Kenti

Kayıp Şehir ve Saklı Cennet olarak bilinen bu eski yerleşim yeri yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği yerdir. Bilecik Barajı’nın yapımı sırasında sular altında kalmış ve burada yaşayanlar yeni bir yerleşim yerine yerleştirilmiştir. Kayıp Şehir olarak bilinmesi ise, camilerin, taş evlerinin ve diğer kullanım alanlarının Fırat Nehri’nin altında kalmasından dolayı söylenildiği bilinir.

Şanlıurfa’da nerede eğlenmeli?

Kendine has eğlence kültürü olan Şanlıurfa’da,  ‘’ Sıra Geceleri’’ meşhurdur. Yer sofralarında çiğ köfte eşliğinde türküler söylenerek yapılan bu sıra gecelerinin yanı sıra Dost Meclisi vardır. Dost meclisinde de oyunlar oynanıp sohbetler edilir.

Kültürel ve tarihsel zenginliğine birde şahane yöresel yemekleri eklendiğinde etkisinden çıkamayacağınız rüya şehir Şanlıurfa’ya hiç vakit kaybetmeden uçak biletinizi almanızı öneririz.

Şimdiden rahat uçuşlar ve keyifli tatiller…

Kampanya ve avantajlardan önce sizin haberiniz olsun!